7 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy
Nasz układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu nas w zdrowiu. Jest on odpowiedzialny za zwalczanie niektórych wirusów i infekcji. Szukasz sposobów na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowia w domu? W takim razie znalazłeś się we właściwym miejscu, ponieważ mamy dla Ciebie rozwiązanie: Superżywność! Połącz nasze 7 produktów Superfood z Twoimi posiłkami, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.
1. Cytrusy
Pokarmy zawierające witaminę C dadzą Twojemu układowi odpornościowemu potężny zastrzyk energii, ponieważ witamina C zwiększa produkcję białych krwinek, które pomagają Twojemu organizmowi zwalczać choroby i infekcje.
Dodaj te owoce cytrusowe do swojej diety, aby pozostać w dobrej kondycji i zdrowiu:
Pomarańcze
Krwiste pomarańcze
Mandarynki
Klementynki
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
2. Brokuły
Brokuł jest pełen składników odżywczych, witamin i minerałów, które zwalczają choroby i wspomagają zdrowie Twojego serca. Surowy brokuł zawiera około 90% wody, 7% węglowodanów, 3% białka i prawie nie zawiera tłuszczu. Więc jeśli szukasz niskokalorycznego warzywa, brokuły są właściwym wyborem. W rzeczywistości, garść brokułów zawiera tylko 31 kalorii (91 gramów). Więc brokuł z pewnością zasłużył na miejsce na naszej liście najlepszych super produktów.
3. Imbir
Imbir łagodzi stany zapalne i zawiera różne przeciwutleniacze, które chronią Twój organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Według badań, imbir może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych związanych z bólem gardła, astmą, niektórymi rodzajami raka i reumatycznym zapaleniem stawów. Imbir jest również używany do leczenia mdłości, skurczów żołądka i wrzodów. Ze względu na jego silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne nie powinno go zabraknąć w kuchni. Przyprawiaj posiłki imbirem, zwalczaj stany zapalne i wzmacniaj swój system odpornościowy.
4. Szpinak
To zielone warzywo liściaste zdecydowanie zasłużyło na swoją dobrą reputację. Szpinak jest nie tylko bogaty w witaminę C, ale także pełen składników odżywczych i antyoksydantów, które sprawiają, że Twój układ odpornościowy jest silny i zwalcza infekcje. Aby wykorzystać wszystkie składniki odżywcze zawarte w szpinaku, dobrze jest zjeść go na surowo. Ale jeśli wolisz go przygotować na patelni, nie powinieneś smażyć szpinaku zbyt długo. Dusząc szpinak tylko przez krótki czas, zawarta w nim witamina A jest lepiej wchłaniana przez nasz organizm. Jednakże, jeśli szpinak jest gotowany zbyt długo, wchłanianie innych składników odżywczych jest zaburzone. Dlatego lubimy zielone warzywa energetyczne, tak jak nasze spaghetti – al dente!
5. Łosoś
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego łosoś jest różowy? Łosoś dostaje swój piękny kolor od barwnika astaksantyny, który pomaga utrzymać twój układ odpornościowy. Jest również bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które zwalczają stany zapalne i infekcje. Łosoś powinien być zatem podawany regularnie na talerzu, aby wzmocnić Twoją odporność.
6. Migdały
Migdały są bogate w witaminę E i antyoksydanty, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Ponieważ witamina E jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, potrzebuje ona tłuszczów do wchłonięcia się przez organizm. To dobrze, bo same migdały są uważane za zdrowe tłuszcze. Zaledwie pół filiżanki, zawiera prawie 100% zalecanej dziennej dawki witaminy E. I nie tylko to: czy wiesz, że ludzie, którzy jedzą migdały i inne orzechy, żyją dłużej niż ci, którzy ich nie jedzą? A przecież kto nie chce, długiego i zdrowego życia? Więc następnym razem, gdy przyjdzie czas na przekąskę, spróbuj wymienić czekoladę na migdały i tym podobne.
7. Nasiona chia
Te małe super nasiona dostarczają wielu składników odżywczych z minimalną ilością kalorii. Nasiona chia są pełne błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wapnia, antyoksydantów, białka, żelaza i potasu. Tak więc jedna porcja jest dosłownie jak suplement multiwitaminowy! Malutkie nasiona pomagają zmniejszyć stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy. Ale to nie wszystko: one również utrzymują cię na dłużej najedzonym, więc co za tym idzie jesz mniej. Więc: Jedzcie!
Różnorodność jest przyprawą życia. Włączając do swojej diety różnorodne pokarmy, wzmacniasz swój system odpornościowy, zwiększasz swoją energię oraz zachowujesz kondycję i zdrowie. Zrównoważona dieta to świetny początek długiego i zdrowego życia, ale możesz zrobić o wiele więcej, aby wzmocnić swój układ odpornościowy. Jesteś więc dobrze przygotowany na wszystko, co stoi na przeszkodzie Twojemu zdrowiu!
A jeśli czujesz się samotny, poszukaj interesujących ludzi, którzy mają nawyki podobne do Twoich w aplikacjach randkowych. To może być dobry czas, aby poznać nowe osoby w sieci. Zapraszamy na naszą stronę MySugardaddy, aby czas kwarantanny minął w miłym towarzystwie 😉